De overstap van PO naar VO is voor veel leerlingen spannend en uitdagend. Hoogbegaafde leerlingen kunnen er reikhalzend naar uitzien. Toch verloopt de overgang niet altijd soepel. Soms is de stap te spannend voor een leerling, soms loopt het mis als het kind op de middelbare school zit en erachter komt dat het vaardigheden mist. 

 

Wat kun je als school doen?

Als school kan je het kind helpen de overstap makkelijker te maken door de leerling van jongs af aan vaardigheden mee te geven waarmee het zich zelfstandig kan redden. Vaardigheden die geoefend kunnen worden door uitdagende leerstof aan te bieden.

Bij het schooladvies dat in groep 7 en 8 aan leerlingen wordt gegeven is kennis van de hoogbegaafde leerling ontzettend belangrijk. Bijvoorbeeld kennis over het zijnsluik (Tessa Kiebom) dat hoogbegaafde leerlingen kenmerkt. Met deze kenmerken zal een hoogbegaafde leerling een school voor voortgezet onderwijs anders betreden en hoge eisen aan zichzelf stellen. Bij een Havo-VWO advies zal een leerling een jaar lang het VWO ambiƫren en daar de lat hoog voor leggen met het gevaar dat faalangst om de hoek komt kijken. Bij een VWO advies heeft de leerling vanaf de start rust over het niveau waarop het de rest van de schooltijd uitgedaagd gaat worden en is kans op faalangst kleiner.

 

Wat kunnen wij als samenwerkingsverbanden betekenen?

Vanuit het samenwerkingsverband PO organiseren wij de zachte landing voor leerlingen die door een extra ondersteuningsvraag (dubbel bijzonder of heel jong) een duwtje nodig hebben in de rug. De twee samenwerkingsverbanden ondersteunen pilots waarbij scholen samenwerken om de overgang van PO naar VO voor hoogbegaafde leerlingen te versoepelen. We denken graag mee in de ontwikkeling van de pilot. Heb je een voorstel? Laat het ons weten!

 

Samenwerking met het samenwerkingsverband voor voortgezet onderwijs

Vanaf de start van het project trekken we op met het samenwerkingsverband VO Amsterdam, in een zogenaamde projectgroep PO-VO. Zo hebben we gezamenlijk een onderzoek uit laten voeren naar mogelijke ondersteuning bij de overstap van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen. Van daaruit zijn we gestart met de zachte landing. Nog steeds ontmoeten de projectleiders HB elkaar tweemaandelijks om de activiteiten in het PO en VO voor hoogbegaafde leerlingen aan elkaar te verbinden en zo mogelijk te versterken vanuit samenwerking.

Samenwerkingsverband VO organiseert in het bijzonder nog trainingen voor de overstap PO-VO. Je vindt deze terug bij de trainingen en op de website van samenwerkingsverband VO Amsterdam.

 

 

Cathelijn Dieleman Projectleider HB SWV PO Amsterdam Diemen